9 saker du bör känna till om folkmordet i Rwanda

| June 8, 2017


Det är nu tjugo[två] år sedan folkmordet i Rwanda ägde rum. Här är nio saker du bör känna till om en av de mest fasansfulla perioderna av mord i modern tid.

1. Folkmordet i Rwanda var ett massmord på tutsier och moderata hutuer i Rwanda, som utfördes av medlemmar från de ledande hutuerna. Under de ca 100 dagarna från 7 april 1994 till mitten av juli har man uppskattat att 800 000 rwandier blev dödade. Detta var så mycket som 20 procent av landets invånare och 70 procent av de tutsier som då bodde i Rwanda.

2. Hutuerna är en centralafrikansk etnisk grupp medan tutsierna är en östafrikansk etnisk grupp. De två grupperna hade ingått blandäktenskap under årtionden innan folkmordet ägde rum vilket gör det omtvistat om de verkligen kan ses som två olika folkgrupper.

3. Det hela lär ha startat 6 april 1994 då ett flygplan med Rwandas president Juvénal Habyarimana och Burundis president Cyprien Ntaryamira sköts ner när det skulle landa i Rwandas huvudstad. Folkmorden satte igång nästa dag då soldater, polis och milis avrättade nyckelpersoner bland tutsiernas och hutuernas ledare, satte upp kontrollstationer och barrikader för att kontrollera rwandiers ID-kort och systematiskt verifiera etnicitet och döda tutsier.


To read the rest of this article, visit http://www.thegospelcoalition.org/sv/article/9-saker-du-boer-kaenna-till-om-folkmordet-i-rwanda.