Romersk-katolsk ekumenik: Låt de evangeliska kristna i Italien komma till tals

Leonardo De Chirico | July 19, 2017


Det kanske är en överdrift att kalla det ”historiskt”, men det som skedde den 19 juli [2014] blev en milstolpe i de 150 år som evangelisk kristendom funnits i Italien. För första gången någonsin skrev nästan 100 % av alla italienska evangeliska församlingar (85 % av de 500 000 italienska protestanterna) under ett gemensamt utlåtande där vi förstärkte vår evangeliska överlåtelse till Jesu Kristi evangelium. Detta utlåtande ger bibliska kriterier för att bedöma det ökande ekumeniska trycket från Romersk-katolska kyrkan som vill utvidga sin katolicitet, på bekostnad av Bibelns sanning.

Aldrig förr har evangeliska kristna i Italien nått fram till en så stor konsensus och talat med en och samma röst i ett så viktigt ämne. Församlingarna som stod bakom detta utlåtande representerar helheten av evangeliska kristna som har en konservativ protestantisk teologi och ett starkt engagemang för evangelisation.

Ingen minoritetsrapport

Italien är unikt. Vatikanstaten ligger ”i” Italien och utövar ett stort inflytande. Katolska kyrkan har varit en betydande religiös, kulturell och politisk makt i århundraden. Religiösa minoriteter har blivit förföljda i åratal. Den italienska reformationen gav kyrkan en del framstående män på 1500- och 1600-talet (som Peter Martyr Vermigli, Girolamo Zanchi, och Francesco Turretini) men förhindrades från att slå rot…


To read the rest of this article, visit http://www.thegospelcoalition.org/sv/article/romersk-katolsk-ekumenik-lat-de-evangeliska-kristna-i-italien-komma-till-tals.